Tuulentupia

Tekniikka & Talouslehti kirjoittaa tänään otsikolla  Pelkän aurinko- ja tuulisähkön varaan hankala jättäytyä vielä pitkään aikaan – "vaadittaisiin suuria yli-investointeja"

https://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/pelkan-aurinko-ja-tuuli…

"Professori Esa Vakkilainen Lappeenrannan yliopistosta laski T&T:n pyynnöstä, paljonko tarvittaisiin ydinvoimaloita, jos maailman sähköntuotanto yritettäisiin puhdistaa hiilidioksidipäästöistä ydinvoiman avulla.

Syrin mielestä tämän tapaista teoreettista laskelmaa voi tehdä karkeasti, jotta suuruusluokat tulevat selvemmiksi.

Vastaavaa laskelmaa aurinko- ja tuulivoimalle ei hänestä ole mielekästä tehdä, koska vain niiden varaan rakennettu sähköjärjestelmä olisi mahdotonta saada toimimaan lähivuosikymmeninä, aina vuoden 2040 paikkeille asti."

Tein piruillessani tuon "mielettömän" laskelman T&T:n edellisen juttun kommentiosioon :

https://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/voisiko-ydinvoima-pysay…

""Maailmaan tarvittaisiin karkeasti 1500-1600 uutta Olkiluoto 3:n kokoista suurta ydinvoimalaa, jos sähköntuotannon hiilidioksidipäästöt haluttaisiin saada lähelle nollaa pelkän ydinvoiman avulla."

Ei hätää ; sama sähkömäärä saataisiin 2.844.444 :llä uudella 3 MW:n tuulivoimalalla 30%:n kapasiteettikertoimella. Siis n. 2,8 miljoonaa kappaletta.

Tämän lisäksi olisi jostain taiottava saman verran tehoa tuulettomia hetkiä varten . Ei hätää tässäkään : Wärtsilä on meille kertonut ilouutisen , kaasuturbiineja muutama miljoona kappale , niin homma on hoidossa.

Oho…nyt tais mennä CO2 tavoitteet viemäriin…"

 

 

seppoviljakainen
Sitoutumaton Kotka

Filosofian maisteri (Matematiikka, fysiikka ja filosofia).
Työura yrittäjänä sähkön parissa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu