seppo viljakainen Kaikki jalo on vaikeaa

Perustuslaki suojaa tuulikoijareita

Tuulituki maksoi meille viime vuonna tarkkaan ottaen 221.042.767,93 euroa. Tänä vuonna tukeen on budjetoitu noin 250 miljoonaa ja ensi vuonna noin 300 miljoonaa. Tukea maksamme vuoteen 2030 asti loppulaskun ollessa  3 000–4 000 miljoonaa euroa tuulisuudesta ja sähkön hinnasta riippuen. Tämän yritystuen järjettömyys lienee jo avautunut suurimmalle osalle kansasta: Ei merkitystä työllisyyteen, ei pienintäkään merkitystä ilmastonmuutokseen, ei merkitystä sähkön tuotantoon ja kaiken kukkuraksi suurin osa miljardeista päätyy ulkomaisille laitevalmistajille.

Olen asiasta keskustellut sähköpostitse usean kansanedustajan ja jopa ministerinkin kanssa. "Munaus tehty, mutta sitä ei voi korjata, koska tuulituella on perustuslain suoja", on yhdestä suusta minulle kerrottu. Tässä vuodelta 2016 silloisen elinkeinoministerin Olli Rehnin vastaus (kesk.): "Lakiehdotuksen eduskuntakäsittelyn yhteydessä perustuslakivaliokunta antoi asiasta lausunnon PeVL 37/2010 vp. Perustuslakivaliokunnan lausunnon mukaan: ”Tällä tavoin säännelty elinkeinotuki muodostaa syöttötariffijärjestelmään hyväksytylle sähkön tuottajalle tukijärjestelmään kuulumisen ajan varallisuusarvoisen edun... Valiokunnan mielestä syöttötariffijärjestelmään liittyvä sääntely koskettaa edellä kuvattujen piirteidensä vuoksi perustuslain 15 §:n 1 momentissa turvattua omaisuudensuojaa."

Kansanedustajien sopeutumiseläkettä ollaan korjaamassa, syystäkin. Jos oikein ymmärsin, puututaan jopa nautinnan alla oleviin sopeutumisseläkkeisiin. " Asia on tarkistettu perustuslakivaliokunnassa" , näin kerrottiin.

Siis näihin mitättömiin, sinänsä räikeän epäoikeudenmukaisiin, muutaman miljoonan kustannuksen aiheuttaviin sopeutumiseläkkeisiin voidaan perustuslain mukaan puuttua, mutta miljardiluokan tuulitukeen ei.

Tätä on rivikansalaisen vaikea ymmärtää.

https://kymensanomat.fi/mielipide/lukijalta/749e526c-6429-405f-8f63-bd46...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Tuota perustuslain mukaista omaisuudensuojaa väitettiin tuulivoimatuessa olevan jo silloin kun sitä ei oltu kaikkea vielä myönnetty, eli tämän hallituksen lähtötaipaleella. Yritin silloiselta oikeusministeriltä kysyä että miten ihmeessä vielä myöntämätön tuki voi olla omaisuudensuojan turvaama, en tainnut saada mitään järkevää vastausta mutta hänellä tuntui olevan käsitys että perustuslakivaliokunta sellaisen olisi lausunut.

Noin puolet syöttötariffista on myönnetty tämän "ei enää senttiäkään tuulivoimatukea" -hallituksen aikana. Kiitos Kepu, Kokoomus ja Persut. Jännä nähdä paljonko vielä ehtivät myöntää uutta.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Tuulivoimaloille on lupavaiheessa myönnetty määräaikainen tuki. Valtio tekisi itsestään perin epäluotettavan sopimuskumppanin jos se nyt laittaisi nuo tukipäätökset silppuriin. Parasta on vaan tyytyä vallitsevaan tilanteeseen ja äänestää jatkossa fiksummat päättäjät.

Mistähän juontuu näkemys, että tuulivoimalla ei olisi merkitystä sähkön tuotantoon? Viime vuonna Suomessa kulutetusta sähköstä oli reilut 5% tuotettu tuulivoimalla. Ilman tuulivoimaa olisi tuokin ollut tuontisähköä.

Ja keitähän mahtavat olla 'tuulikojarit'?

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Kuvasi päättyy vuoteen 2015, vuonna 2017 tuulivoiman tuotanto oli kaksinkertainen.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

"Tuulivoimaloille on lupavaiheessa myönnetty määräaikainen tuki. Valtio tekisi itsestään perin epäluotettavan sopimuskumppanin jos se nyt laittaisi nuo tukipäätökset silppuriin."

Siis ymmäränkö oikein , mielestäsi tämä määräaikaisuus (12 vuotta ) tekee tuulituesta pyhän ja koskemattoman?

Muuttaisiko se tulkintaa,jos tuki olisi ollut 120 vuotta?

Puollustelematta näitä oikeustajun vastaisia sopeutuseläkkeitä, eivätkö nekin ole "määräaikaisia", " et elämästä selviä hengissä..ding..dong.." ja saavutettuja etuja jonkun edustajan ajatusmaailmassa hänen viedessä kansanedustajan valtakirjaa joskus vuosikymmeniä sitten eduskunnan kansliaan ?

Sähkövero on meille tavallisille kuolevaisille 2,8c/kWh, teollisuudella se on vain 0,7 c/kWh. Tästä "tuesta" on käsittääkseni on keskusteltu paljonkin , ilman mitään perustuslain mukaan ottoa.

Ottamatta mitään kantaa veron suuruuteen, eikö tuon teollisuuden" tuen" pienentäminen tekisi valtiostamme " perin epäluotettavan sopimuskumppanin" ?
..näitä esimerkkejä löytynee loputtomasti...

"Suomessa kulutetusta sähköstä oli reilut 5% tuotettu tuulivoimalla. Ilman tuulivoimaa olisi tuokin ollut tuontisähköä."

Totta , viime vuonna tuulisähköä tuli n. 4400 GWh ,maksoimme siitä n. 370 M€ ,josta suoraa tukea n. 220 M€.

Jos olisimme ostaneet tuontisähköä tuon 4400 GWh, olisimme siis 220 miljoonaa rikkaampia ( tai vähemmän velkaisia.)

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Valtio julkaisee tuulivoimatuen, joita saa ehdoilla X ajanjaksolle Y. Tästä seuraa, että yksityiset yritykset perustavat tuulivoimaloita ja hankkivat siihen rahoituksen. Sitten valtion sanoo 'aprillia' ja vetää maton jalkojen alta. Seurauksena todennäköisesti on tuuliyhtiöiden konkurssiaalto ja luottotappiot pankeille. Joku oligarkki ostaa tuulivoimalat konkurssipesiltä ja jatkaa niiden toimintaa. Toiminta on oligarkille kannattavaa, koska investointikulut menivät pankin tappioksi.

Edelleen olen sitä mieltä, että valtion täytyy pitää sitoumuksistaan kiinni.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #7

Koskeeko Kalevi periaate mitään muita tukia yrityksille tai kansalaisille? Saako leikata lapsilisiä, työttömyystukea, eläkkeitä, kasvihuoneiden verotukea, tukea varustamoille, turpeen alennettua verokataa? Vai koskeeko tämä vain tuulivoimatukea?

Silloin kun tuulitariffista EU:lle ilmoitettiin, ehtona oli tuen määrän vuotuinen tarkastelu. Alkuperäiset laskelmat (sähkön hinta, lainarahan hinta) heittivät häränpyllyä mutta tariffituen määrää ei ole koskaan muutettu. Tämä on alkuperäisten tukiehtojen vastaista.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #13

Nuo mainitsemasi tuet ovat sellaisia, joiden taso vaihtelee, ja kaikki tietävät sen. Pekkarisen tuulivoimatuessa tuen määrä on kirjoitettu lakiin. Olisi huolestuttavaa, jos valtio ei noudattaisi omia lakejaan.

Käsitykseni mukaan tämä oli kansallista eikä EU:n lainsäädäntöä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #14

Eli valtio ei voi muuttaa lakejaan?

Toisin kuin väitetty, laki tuulivoimatariffista ei millään muotoa ole perustuslain tasoinen. Ja kyllä, se on kansallista lainsäädäntöä joka hyväksytettiin EU:ssa ennen lain säätämistä koska kyseessä on kansallinen tuki.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #15

Ei ole perustuslaissa sentään. Mutta Suomen valtiota on pidetty luotettavana sopimuskumppanina. Tuulivoiman syöttötariffia koskevan lain tarkoitus oli houkutella investointeja tuulivoimaan ja se on toteutunut. Tällaisen lain muuttaminen tariffin voimassaoloaikana olisi sama asia kuin sopimusrikkomus yritysten välisessä toiminnassa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #16

Tuulivoimarakentamisessa on (pitäisi olla) polittinen riski ja operaattoreiden se pitäisi tietää. Tämä on muistaakseni kerrottu mm. STY:n sivuilla.

Väite että tuulitariffilain muuttaminen vaikuttaisi kansainvälisten invoistoijien kiinnostukseen muilla toimialoilla on suoraan tuolta sylttytehtaalta ja lähinnä mielipide. Luuleeko joku oikeasti, että tämä on asia jolla olisi vaikutusta kansainvälisiin tai kotimaisiin investointipäätöksiin muuten kuin tietenkin tuulivoimainvestointien osalta?

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

" Viime vuonna Suomessa kulutetusta sähköstä oli reilut 5% tuotettu tuulivoimalla. Ilman tuulivoimaa olisi tuokin ollut tuontisähköä."

Ja "paskat", todennäköisesti vettä on juoksutettu turbiinien ohi kun sattumasähköä virtaa verkkoon. Ja mikä siinä tuontisähkössä mättää? Sekö että se on 3x halvempaa kuin sattumasähkö??

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Vesivoimalat ovat Mankala-voimaloita, kerropa minulle minkä takia ne juoksuttaisivat vettä turbiinien ohi.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen Vastaus kommenttiin #8

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1021112622...

(toivottavasti avautuu..)

Eihän tämä voi Sinulle Kalevi olla uutinen?

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #10

Vesivoimalat joutuvat turvautumaan ohijuoksutuksiin mm. kevättulvien aikaan. Miten se liittyy tuulivoimaan - tai mihinkään muuhun tapaan tuottaa sähköä?

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen Vastaus kommenttiin #12

"Miten se liittyy tuulivoimaan - tai mihinkään muuhun tapaan tuottaa sähköä?"

Jollet Sinä Kalevi,teknisen koulutuksen saaneena , et ymmärrä miten vesivoimaloiden ohijuoksutukset liittyvät tuulivoimaan, on tilanne kahdallani toivoton : millä sanoilla voisin tuon asian selittää esimerkiksi hyvin tuntemallemme , tuulivoimaan totaalisesti hurahtaneelle, veturikuskille , jolla ei ole minkäänlaisia teknisiä valmiuksia ymmärtää asiaa.

Kysyit Kalevi tuolla ylhäällä " tuulikoijareista " :Täällä kommenttiosiossa sivuan asiaa:

https://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/y...

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #17

Jos et osaa tuulivoimavihaasi muuten purkaa kuin menemällä henkilökohtaisuuksiin niin ehkä kannattaisi lopettaa. Mutta yritän vielä:

Varastoiva vesivoimala joutuu ohijuoksuttamaan, kun rakentamisaste muuten ei riitä padon yläpuolisen veden purkamiseen. Tyypillisesti kevättulvien aikaan. Ohijuoksutuksen aikana turbiinin läpi myös ohjataan kaikki mahdollinen vesi. Voimala ohijuoksuttaessaan siis tuottaa nimellistehoaan sähköverkkoon. Muina aikoina vesivoimala voi optimoida tuotantoaan keräämällä vettä varastoon silloin, kun sähkön hinta on alhainen. Vesivoiman tuotantoon eniten vaikuttaa tuotantovuoden sateisuus, kts slide 15

https://www.slideshare.net/energiateollisuus/energ...

"Suomessa myllyjen tuotanto ja sitä kautta miljoona-tuet perustuvat mylläreiden omiin ilmoituksiin."

Myllyjen tuotanto ja tuet perustuvat energiamittareihin.

Veikko Pitkäkari

Laissa on määrätty yläraja altaiden veden korkeudelle. Jos vettä ei käytetä sähkön tuottamiseen niin vettä täytyy ohi turpiineista.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Veikko, minulla ei ole mitään ennakkosensuuria sivuillani, mutta jouduin kommenttisi jostain syystä erikseen hyväksymään ennen kuin se julkaistiin.

Syy lienee puuttuva kuva ?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Tuohon perustuslain antamaan suojaan katsoisin ennenminkin liittyvän sopimisoikeus kuin itse perustuslaki. Oman käsitykseni mukaan perustuslaki antaa yksilötasoisen suojan laissa tarkemmin kerrotuin perustein. Perustuslain suoja yhtiöille ei käsitykseni mukaan voine tulla kyseeseen yritystukien kohdalla. Eikä muidenkaan tukien. Sopimusoikeus on vahva, joka tuulituen kohdalla tulee eteen. Miten kirjallisessa sopimuksessa on tuulituen määrä ja tukiaika sovittu.
http://lainkirjoittaja.finlex.fi/4-perusoikeudet/4-2/

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset