seppo viljakainen Kaikki jalo on vaikeaa

Nyt se Hesari jutun murjaisi

Ensin Hesari leijui jalat tukevasti ilmassa ja pää pilvissä 13.1. otsikolla " Uusiutuvien energioiden hinta jatkaa laskuaan..."  https://www.hs.fi/talous/art-2000005523457.html

Tänään - varmaankin runsaan palautteen ´saattelemana´ - Hesari tuli takaisin maan kamaralle pääkirjoituksessaan "Uusiutuva energia ei vielä pärjää yksin " https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005526955.html

Alla komenttini Hesarin nettilehteen:

 

Olen aidosti positiivisesti yllättynyt tästä kirjoituksesta, kiitos.

Kun on vuosia  yritetty tuoda julkisuuteen sähköteknistä tosiaa - ei poliittista- siitä, ettei tuuli/aurinkovoima nyt vuonna 2018 korvaa mitään muuta sähkön-tuotantomuotoa , lopulta Hesari sanoo sen pääkirjoituksessaan : Tuuli/aurinkosähkö on nyt vuonna 2018 totaalista huuhaata ja rahojen heittämistä Kankkulan kaivoon : kiitos vielä kerran .

http://seppoviljakainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/216726-miljardoori-antt...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Hesari on linjaltaan vihervasemmistolainen pääprinttimedia. Sen olen saanut huomata. Ei välttämättä mikään hyvä asia Suomelle.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Tässä olennaisin Hesarin tämän päivän pääkirjoituksesta:

".....Kuten Suomen energiantuotannosta huomaa, esimerkiksi tuulivoiman osuus on ­vähäinen tuestaan huolimatta. Tuulettomina päivinä tuotanto-osuus on lähellä nollaa.

Hintalaskelma saa uusia sävyjä, jos muistetaan, että uusiutuvat ener­gia­lähteet tarvitsevat rinnalleen sekä perusvoimaa että säätökapasiteettia. Niiden avulla saadaan energiaa, jota tarvitaan pilvisinä ja tyyninä päivinä. Esimerkiksi maatuulivoimalassa tuotettu sähkö on halpaa, mutta tuotanto ja samalla hinta seisoo säätövoiman – esimerkiksi kaasu- ja vesivoiman – ja ydinvoiman perustalla.

Jos auringolla ja tuulella tuotettua energiaa voisi varastoida suuria määriä edullisesti, tilanne olisi toinen. Nykyiset hahmotelmat varastointitavoista kertovat, että varastointi on yhä hankalaa ja kallista, mikä sekin vaikuttaa kustannuslaskelmaan.

Tästä tulee monelle uusiutuvan energian kannattajalle hankala yhtälö: jos haluaa nostaa uusiutuvan energian osuutta tuotannossa, olisi kannatettava sitä, että rinnalla tehdään vanhanaikaista energiaa, esimerkiksi ydinvoimaa. Vanhasta kapasiteetista pitäisi luopua ilmastokuormituksen mukaisessa järjestyksessä.

Jos vaihtoehtoja karsitaan liikaa, lopputulos voikin olla ilmaston kannalta huono. Tämä näkyy Saksassa. Kun maa päätti ajaa ydinvoimaa nopeasti alas, katoavaa tuotantoa on korvannut hiili...."

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Liitän tähän Hesariin 14.1. lähettämäni mielipidekirjoitukseni koskien tuota "jalat ilmassa" olevaa kirjoitusta.

Kirjoitustani ei ole julkaistu, eikä todennäköisesti julkaista, mutta voin uskotella itselleni pääkirjoituksen kirjoittajan lukeneen sen , koska hän sivuaa samoja puolia asiasta.

"Ilmainenkaan sattumasähkö ei ole ratkaisu

Hesari ( 14.1.) kirjoitti otsikolla " Uusiutuva energia on halventunut selvästi " ja jatkaa " Uusiutuva energia ( tarkoittaen tuuli- ja aurinkosähköä) kilpailee yhä tasaväkisemmin kannattavuudessa fossiilisen energian kanssa."

Ei pidä paikkaansa, ikävä kyllä.

Juuri nyt tehotarpeemme on noin 11GW. Jos rakentaisimme 11GW ydinvoimaa, voitaisiin muut voimalat sulkea ja purkaa. Jos rakentaisimme 11GW kaasuvoimaa, voitaisiin ydinvoimalat purkaa. Jos rakentaisimme 11GW hiilivoimaa, voitaisiin kaasuvoimalat purkaa..jne, mutta jos rakennamme vaikkapa 110GW tuuli/aurinkosähkötehoa ( nyt Suomessa n 2,5GW) , se ei korvaisi yhtään muuta voimalaa, ikävä kyllä, vaikka me kaikki niin kovasti sitä toivoisimmekin.

Tämä ei ole poliittinen kannanotto tai joku omantunnon kysymys vaan kylmä ja kiistaton sähkötekninen tosiasia.

Siis vaikka tuuli/aurinkosähkön asennushinta menisi nollaan, ei se ratkaisisi nyt vuonna 2018 yhtään mitään.

Kun joskus tulevaisuudessa - kenties 10 tai 50 vuoden päästä- keksitään/kehitetään teknistaloudellinen tapa varastoida sattumasähköä, tilanne muuttuu.

Toivottavasti kukaan "professori" ei nyt taas munaa itseään julistamalla esimerkiksi "Tesla-akkujen ratkaisevan ongelmat"!

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

MIKÄ TASAVERO ON NOUSSUT SUOMESSA LÄHES 260% VUODESTA 2010, JONKA KERTYMÄ VALUU PÄÄOSIN ULKOMAILLE?
https://scontent-arn2-1.xx.fbcdn.net/v/t31.0-8/267...

Sähköveron korotukset on jäänyt ihmisiltä siirtomaksujen korotusten varjoon. Jos Suomessa korotettaisiin lyhyellä aikavälillä jotain muuta verotusta tuo n. 260% niin nousisi ihan varmasti hirveä haloo?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset