seppo viljakainen Kaikki jalo on vaikeaa

Saksan vihreiden vaatimukset

Kirjoitan nyt lähinnä hatarilla julkisuudessa heitetyillä ´tiedoilla´, joten otan mielelläni korjauksia vastaan, jos väärin olen ymmärtänyt.

1. Saksan vihreät vaativat hallitusneuvotteluissa hiilivoiman alas-ajoa jollakin aikataululla ?

2. Saksan sähkön tuotannossa hiilivoimatehoa on noin 50 GW kuten kuvasta näkyy:

https://www.energy-charts.de/power_inst.htm

3. Saksan normipäivän tehon tarve on noin 90 GW.

4. Jos hiiliteho poistettaisiin sähkömarkkinoilta, millä se korvattaisiin ?

Voisiko joku ´vihreään sähkötekniikkaan´ vihkiytynyt avata minulle tämän mysteerin?

Ja taas kerran : ei kiitos niitä aivan nurkan takana ( jo pari vuosikymmentä olleita) akku, vety, ..ja muita ratkaisuja.

Sehän nyt lienee jo selvää jopa toimittajillekin, ettei tuuli/aurinkosähkö voi hiilisähkötehoa korvata.

https://www.hs.fi/paivanlehti/28072017/art-2000005305141.html

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Kyse on siitä mikä osa hiilivoimasta ollaan poistamassa.Kukaan ei ole antanut tarkkoja lukuja omasta kannasta.Julkisuudessa on arvioitu vihreiden vaatimuksen olevan 8-10 GW ja CDU/CSU saattaa olla valmis hyväksymään 5-7 GW.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Onko sinulla mitään tietoa , millä tuo 5-10 GW korvataan?

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Ellet ymmärtänyt niin vastasin kysymykseesi no 1.Oma moka.Ei tule toistumaan.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen Vastaus kommenttiin #9

Aito kiitos vastauksestasi , ja kysymykseni oli myös vilpitön : olen - alan ammattilaisena- aidosti ymmälläni...onko kukaan kysynyt Saksan vihreiltä, miten he korvaavat mahdolliset hiilivoiman vähennykset..vai onko se epäkorrekti kysymys..

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #10

Noin teoriassa tehokkain ja nopein tapa saada aikaan päästövähennyksiä on korvata hiili makaasulla, kuten UK:ssa on tehty. Se että kaasu tulee Venäjältä ja ajaa Saksan ja muun Euroopan yhä riippuvaisemmaksi Venäjästä ei ole jostain syystä tähänkään mennessä haitannut saksalaisia.

Mutta koska hiiliteollisuus on niin merkittävä kotimainen energianlähde Saksassa, emme varmasti näe maan luopuvan niistä lähivuosikymmeninä. Ja miksi pitäisikään? Ympäristöjärjestötkin tukevat kritiikittömästi niin kauan kun muistetaan pykätä siihen sivuun tuulivoimaloita näön vuoksi.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Voisiko joku ´vihreään sähkötekniikkaan´ vihkiytynyt avata minulle tämän mysteerin?"

Mikään ei ole mahdotonta sille, jonka ei tarvitse tehdä sitä itse eikä ratkaista, miten se tehdään. Ehkä pelastuksena on tuo "jollain aikataululla". Muistaaksen Ruotsi päätti 1980-luvulla kansanäänestyksen perusteella luopua ydinvoimasta jollakin aikataululla.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Ja juuri tulleen tiedon mukaan Vattenfall upgreidaa Ringhalssin aina 2040 luvulle asti.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Niin, uskallan pelätä pikagallupin koskien Ruotsin ydinvoimaa vastauksen olevan pääsääntöisesti " Eikös se Ruotti ole jo aikoja sitten - moneen kertaan- atomimiilunsa sulkenut"?

Juuri nyt Suomessa verkossa oleva ydinteho on 2788 MW, Ruotsissa kolminkertainen eli 8577 MW.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Saksassa voidaan ajaa alas vanhempia ja pienempiä hiilivoimaloita korvaamalla ne uusilla ja suuremmilla.

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/talous/artikkel...

Siinä kun vihreät pitävät meteliä Suomen metsäpolitiikasta, he ovat samalla korviasärkevän hiljaa tämän mallimaansa energia- ja ilmastopolitiikasta. Ihailun kohteeksi pääsee kun ajaa ydinvoiman alas ja rakentaa massiivisen määrän tuulivoimaa, seurauksista viis.

Uudeksi mallimaaksi on nostettu Kiina, maailman suurin saastutaja joka ei ole sitoutunut päästövähennyksiin millään tavalla.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Koskapa olen laiska kääntämään saksan kielestä Saksan Vihreiden tiivistetyn puolueohjelman kohdasta energiaa koskevaa ohjelmaa, niin tässä googlekäännös (lienee jokseenkin ymmärrettävää käännöstä) sekä linkki alkuperäiseen tekstiin heille, jotka haluavat lukea alkuperäisen tekstin.

"Elämän luonnollisten perustusten säilyminen määrää poliittisen toiminnan. Ilmastonsuojelu on ihmisen tehtävä. Haluamme, että Saksa täyttää ilmastonsuojelutavoitteensa - ilman jossitteluja. Vuoteen 2050 mennessä energiaa käytetään yksinomaan lämmön, liikkuvuuden ja teollisuuden uusiutuviin energiamuotoihin. Kiihdytämme energiaa, luopumme uusiutuvien energialähteiden laajentamiseen ja kiinnitämme huomiota oikeudenmukaiseen siirtymiseen. Esitämme kansallisen vähimmäishinnan ilmastosäteilylle. Poistamme sähkön verot ja korvaamme sen puolesta tulo-neutraalin CO2-hinnan.Tulee ilmastoystävälliseltä kivihiiltä niin, että noudatamme ilmastonsuojelutavoitteita ja tavoitteenamme 100% uusiutuvista energialähteistä sähköalalla vuoteen 2030 mennessä. Suljemme välittömästi 20 kaikkein päästöisimmät hiilivoimalaitokset, jotta Saksa voi vielä saavuttaa vuoden 2020 ilmastonsuojelutavoitteen."

https://www.gruene.de/ueber-uns/2017/10-punkte-fue...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Eli vuoteen 2030 mennessä kaikki sähkö pitäisi olla uusiutuvilla tuotettua.
Aivoihin sattuu.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Sanos muuta. Kovat ovat luulot Saksan vihreillä. Lieneekö meillä vihreillä samat päämäärät?

Tässä linkki energiateollisuuden tuottamiin kalvoihin. Kalvo 9 esittää muutaman EU maan energianlähteet.

https://energia.fi/ajankohtaista_ja_materiaalipankki/materiaalipankki/sahkovuosi_2016_-tilaisuus_(esittelykalvot).html#material-view

Samassa kalvosarjassa muitakin mielenkiintoisia tietoja. Ko. linkki liitty tähän linkin kirjoitukseen.
http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/sa...

Tässä kirjoitusta Saksan energian tuotantoon ja tulevaisuuden näkymiin liittyen.
http://www.ydinvoima.fi/mita-tilalle/mita-tapahtuu...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #6

"Suomi voisi olla jo 2030-luvun loppuun mennessä kokonaan uusiutuvan energian varassa pyörivä yhteiskunta, (Ville) Niinistö lataa."

http://www.energiauutiset.fi/uutiset/vahennyksia-e...

Koska ydinvoima ei edelleenkään liene uusiutuvaa niin mitähän Ville meinaa tehdä Olkiluodolla sen valmistuttua? Purkaa viimeistään 20 vuoden käytön jälkeen?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Vihreät on ydinvoima-allergisia ainakin Saksassa? Nimittäin eikö siellä ole naftaliinissa ihan käynnistyskelpoisia ydinvoimaloita? Olisihan ydinsähkö paljon vähempipäästöistä kuin hiilisähkö.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Kannattaa muistaa, että puoluiden tavoitteet kertovat suunnista, joihin puolue veisi yhteiskuntaa jos saisi isomman päätösvallan. Ei oikeastaan mitään muuta. Suomessa persut veisivät meitä sulkeutuneempaan yhteiskuntaan. Keskusta haluaisi siirtää ihmiset, työt ja rahat muualle kuin ihmiset luontaisesti siirtäisivät. Kokoomukselle riittäisi, että raha kertyisi sinne missä sitä on ennestään paljon ja mieluiten verotuksen ulottumattomiin. Vihreät pienentäisivät ihmiskunnan aiheuttamaa ympäristökuormaa vaikka elintasoa laskemalla. RKP suojelee ankkalampeaan muusta välittämättä...

Saksassa vihreät siis kertovat, että ilmastonmuutoksen torjumiseksi kivihiilen käyttö pitäisi seuraavaksi minimoida. Jos oma mielikuvituksesi ei aivan riitä päättelemään miten se tapahtuisi, niin lieneekö se varsinaisesti asetetun tavoitteen vika.

Aina kun on tullut joku uusi ympäristörajoite, niin hidasälyiset kertovat kuinka heidän maailmansa varmuudella luhistuu tämän rajoitteen vuoksi. Suomen ulkomaankaupankin piti pysähtyä kun rikkidirektiivi astuu voimaan. Nyt se on ollut kolmatta vuotta voimassa ja talous kasvaa.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Mutta kun ei riitä tutkijoidenkaan mielikuvitus, ellei muokkaa tutkimuksia mielivaltaisilla luvuilla.

Siinä vaiheessa ollaan aivan metsässä, jos politiikka voittaa tieteen. Siinä menettää luotettavuutensa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

On helppoa sanoa että "kivihiilen käyttö pitäisi minimoida" jos/kun ei ole tarvis kertoa miten se realistisesti tehdään. Eikä tuossa ohjelmassa puhuta minimoimisesta vaan käytön täydellisestä lopettamisesta.

Osaatko sinä Börje kertoa, miten Ville haluaisi että Olkiluoto3 pysäytettäisiin vuoteen 2040 mennessä? Onko tuo ajatus siirtymisestä kokonaan uusiutuviin kovin yleinen vihreiden porukoissa?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Enpä tiedä mikä on tällä hetkellä yleinen fiilis ydinvoiman suhteen. Virallinen kanta on, ettei olemassaolevaa kapasiteettia ajeta alas.

Fossiilisten alasajoon tahto on yhteinen. Kukaan ei vielä osaa sanoa mikä on energiateknologian taso 2040. Se on varmaa, että taso on merkittävästi kehittynyt. Jopa enemmän kuin nyt uskomme, sillä tutkimuspanoksista merkittävä osa menee nykyisin energiateknologiaan. Globaaleista investoinneista jatkuvasti kasvava osa uusiutuvaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Globaaleista investoinneista jatkuvasti kasvava osa uusiutuvaan."

Tämä tietenkin johtuen sairaasta tukipolitiikasta jossa sijoittajalle luvataan takuuvarmat voitot veronmaksajien rahoista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset