seppo viljakainen Kaikki jalo on vaikeaa

Fortum kuorii kermat Saksan energiasekoilusta

Fortum havittelee saksalaista enegiayhtiötä Uniperiä , jonka yksi `päätuotteista´on helposti säätyvä kaasusähkö.

Pyhän Energiewenden nimessä ja Fukushima-paniikissaan Saksa ajoi v. 2010 ydinvoimaa alas n. 10 GW = noin kymmenen Loviisan ydinvoimalan ( molemmat laitokset) teho.

Pystyttiinkö ´monttu´ korvaamaan n. 50 GW:n lisäyksellä tuuli/aurinkosähköön ; ei pystytty , eikä pystytä vielä nykyäänkään. Tämä lienee nyt selvä jopa homeenvihreille propellipäillekin.

http://www.hs.fi/paivanlehti/28072017/art-2000005305141.html

Saksa tasoitti montun lisäämällä kaasutehoa juuri tuon menetetyn 10 GW.

Uuden uljaan maailman etujoukoissa marssien Saksa on ilmoittanut sulkevansa loputkin ydinvoimalansa ( n. 10 GW) lähivuosina.

Hip Hurraa : Se tietää kaasutehoa rutkasti lisää leikkisattumasähkön rinnalle tuottamaan ´oikeaa´sähköä, uutta kaasuputkea Venäjältä , kymmeniä uusia kaasuvoimaloita jne...

Olettaen etteivät saksalaiset veronmaksajat jossain vaiheessa tajua tätä vuosisadan `kusetusta´( anteeksi kielenkäyttöni) , on Fortumilla Uniperin kaupan jälkeen kissan päivät Saksassa.

 

Edit 11.11.2017 :                  

https://areena.yle.fi/1-3831830

Fortumin toimtusjohtaja Pekka Lundmark vahvistaa kaasun keskeisen aseman Uniper-kaupassa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Ehkä puntit nyt hieman tasoittuvat. Muistelen vain, miten Saksa möi aikoinaan olemattomia teleoperaattorioikeuksia mm. Soneralle ja Eurooppaan muuallekin. Se oli sen ajan tuottoisin huijausbisnes, mutta ei siitä ketään syytetty, kun tekijä on Saksa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Olettaen etteivät saksalaiset veronmaksajat jossain vaiheessa tajua tätä vuosisadan `kusetusta´( anteeksi kielenkäyttöni) , on Fortumilla Uniberin kaupan jälkeen kissan päivät Saksassa."

Toisaalta jos saksalaiset jatkavat "kusetusta" saa Fortum kunnolla takkiinsa. EON ei taida uskoa saksalaisten järkiintymiseen ja ruotsalainen Vattenfall, joka omistaa muutaman ydinvoimalan Saksassa on haastanut Saksan valtion oikeuteen.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Jaa, luulin, että Saksa sulki kaikki ydinvoimalansa ja pasutti ruskohiiltä. Luulin väärin, osittain ainakin.

En sure, jos Fortum teki hyvän kaupan ja saksalaiset maksavat energiavihreistään.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

https://www.energy-charts.de/power_inst.htm

Tuolta näkyy Saksan Enegiewenden totaalinen epäonnistuminen :

Saksan normitehontarve on n. 90 GW.

Saksalla on sähkötehoa n. 200 GW käytettävissään : tuuli/aurinkotehoa n. 100 GW eli he ovat rakentaneet kaksinkertaisen järjestelmän pakon edessä, koska tuulella/auringolla ei voi korvata muuta sähköntuotantomuotoa.

Suomeksi sanottuna : tuo 100 GW:n tuuli/aurinkoinvestointi, joka tulee saksalaiselle veronmaksajalle maksamaan n. 1000 miljardi eli biljoonan, tiedän, ei kuulosta uskottavalta, mutta on totta ) on hukkaan heitettyä rahaa...paitsi että he ovat ´referensseillään´ saaneet jymäytettyä esimerkiksi yksinkertaisi suomalaisia ostamaan saksalaisia myllyjä jauhamaan tukiaiseuroja...

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Juu, tuo kaksinkertaisuus näkyy minullekin (-; Sitten selailin sieltä erilaisia kuvaajia. Yllätyksekseni aurinkosähkön tuotanto katkesi joka vuorokausi. Sitten perinteisten energiamuotojen tuotanto meni mutkilla, joustaen sattumaenergian mukaan. Mutta se toimi yölläkin.

Biljoonalla olisi muuten saanut rakennettua aika monta ydinvoimalaa. Se tuntuu jo siksi suurelta summalta, että sillä olisi ensin voinut kehittää ja sitten rakentaa toriumvoimalatkin koko maahan.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen Vastaus kommenttiin #8

Tuon arki-ihmiselle uskomattoman biljoonan noukin täältä vihreän energia-asiantuntijan Leo Straniuksen pari vuotta vanhasta blogista ; hänellä ei liene mitään syytä suurennella summaa,päin vastoin:

http://leostranius.fi/2014/09/saksan-energiakaante...

"Kustannukset ovatkin huikeat. Vuonna 2012 Energiewende maksoi saksalaisille noin 20 miljardia euroa – käytännössä siis 15 euroa kuukaudessa kotitaloutta kohden. 2030-luvun loppuun mennessä kumulatiivisten kokonaiskustannusten arvioidaan nousevan biljoonaan euroon (1000 miljardia) vuosikustannusten ollessa noin 50 miljardia euroa."

"Yllätyksekseni aurinkosähkön tuotanto katkesi joka vuorokausi."..tuo on hyvä..pitäisi lähettää viherhiukkasten päämajaan pureskeltavaksi...

Kun Saksassa tuuli yltyy ja aurinko paistaa, näyttävät graafit , että myös hiilivoimalat ajoittain ´poistuvat pelistä´: tässä on yksi Energiewenden ´likaisimmista salaisuuksista´: eivät poistu : hiilivoimalan alas/ylösajo vie vuorokausia ja vaatii kymmenien tuhansien eurojen edestä polttoöljyä sytytykseen => hiilivoimalat ovat tuulisella säällä erittäin saastuttavassa standby-tilassa...pannut tietenkin kuumana ....ja kauhiat CO2 päästöt tupruttelevat ilmaan vaikka generaattorit eivät pyörisikään...

Siksi kaasusturbiini - nopeasti säätyvänä- on optimivoima sattumasähköhullutuksen järjettömyyttä peittämään.

Tässä muuten Saksan sähköntuotanto tämän vuoden viikolla 3 : siinä näkyy , mitä on saatu aikaan 100 GW:n ja satojen miljardien panostuksella tuuli/aurinkohullutukseen.

https://www.energy-charts.de/power.htm?source=all-...

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Toivottavasti sitä "kermaa" on runsaasti kuorittavaksi. Silloin meidän veronmaksajien taakkaa helpotetaan Fortumin osingoilla. Myös suomalaiset sijoittajat saavat niitä kovin vihattuja osinkoja ja maksavat niistä veroa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Toki minäkin toivon valtionyhtiön olevan kerrankin oikeassa ulkomaisissa kaupoissaan, ikävä kyllä se näyttää olevan epätodennäköistä kun muistelee valtioyhtiöiden kauppoja viime vuosikymmeniltä. Sonera, Postipankki, Outokumpu, Kemira, Posti, ym.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Näyttää edelleen siltä, että kansainvälisten yrityskaupppojen suomalaiset osaajat ovat laskettavissa yhdellä sormella.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Nyt kun olen tutustunut hankkeeseen enemmän, alkaa tuntua, että saksalaiset haluavat päästä eroon pääosin fossiilisia polttoaineita käyttävästä energiayhtiöstään. Menossa on nyt vedätys, jolla koko roskasta saadaan korkein mahdollinen hinta.

Suomelle ja Fortumille tämä tarkoittaa sitä, että tuottotoiveet haihtuvat kohta kaupan jälkeen ja edessä on konsernin saksalaisen osan alasajo. Se on hyvä kauppa saksalaisille osakkeenomistajille ja vastaava kulu Fortumille. Suomalaisille se tarkoittaa nousevia sähkölaskuja. Eihän niin hyvää yhtiötä kuin Fortun voi konkurssiin päästää.

Käyttäjän hpeltola kuva
henri peltola

Vaikuttas liian hyvältä kaupalta ollakseen totta. vai onko sittenkään? Voivatko saksalaiset olla näin yksinkertaisia? Viksuina heitä on totuttu pitämään,pragmaattisina, suorastaan kylmän laskelmoivina. Vai voivatko he olla jonkinlaisessa vihreässä psykoosissa?Sekin on mahdollista, jos katsoo minkälaista pähkähullua politiikkaa he harjoittavat nytkin esim. maahanmuuttoasioissa. ja ovat vaipuneet käsittämättömän joukkopsykoosin valtaan ennenkin.

Energia on takuuvarma bisnes, sen tarve jatkuu ikuisesti ja haihatteluenergiat eivät sitä pysty tarjoamaan teollisuusmaalle. fossiiliset polttoaineet tullaan polttamaan pois viimeiseen pisaraan ja muruseen vaikka se kuinka pahalta vihreistä tuntuu. Sijoittajat tietävät sen ja ellei tässä ole joku koira haudattuna nousevat fortumin osakkeet pilviin. Muutaman eettisen sijoittajan mustalle listalle joutuminen ei merkkaa mitään kun kylmä raha puhuu. lisäksi hankkeella on ns. "Satu Hassi dissaa" - sertifikatti joten kyseessä voisi olla juuri Suomelle edullinen kauppa.

Toki aikaisemmat pieleen menneet yrityskaupat saksalaisten kettujen kanssa panevat epäilemaan vahvasti mikä tässä on nyt takana. uhkapeliähän tämä on. toisaalta sonera-kauppojenkin jälkeen elämä jatkui vaikka kipeää teki. toisin on maahanmuuttopolitiikan kanssa jonka kanssa tehdyt virheet ovat peruuttamattomia.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

"Voivatko saksalaiset olla näin yksinkertaisia? Viksuina heitä on totuttu pitämään,pragmaattisina, suorastaan kylmän laskelmoivina. Vai voivatko he olla jonkinlaisessa vihreässä psykoosissa?"

Uskallan epäillä, että ovat- ainakin vielä- tuossa mainitsemassasi " vihreässä psykoosissa", joka vihreän energia-asiantuntijan Leo Straniuksen mukaan tulee maksamaan saksalaisille ainakin biljoonan , siis 1000 miljardia euroa ; tiedän, vaikea uskoa, mutta totta :

http://leostranius.fi/2014/09/saksan-energiakaante...

"2. Ovatko kustannukset kohtuuttomia? Saksan energiakäänteen kustannukset ovat noin 20 miljardia euroa vuodessa. Kumulatiivisten kustannusten arvioidaan kasvavan 1000 miljardiin euroon. Vaikka Saksa on iso maa, tämä on paljon rahaa."

Miten Saksa on ajautunut tähän totaaliseen energiajärjettömyyteen ; pohdin sitä jo v. 2014 :

http://seppoviljakainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset