seppo viljakainen Kaikki jalo on vaikeaa

Ilmasto muuttuu, taas ?

Minun komepetenssillani ei voi ottaa minkäänlaista kantaa kuumana/kylmänä käyvään ilmastokeskusteluun , mutta kyllä päätä ´huimaa´ tämän tapaiset jutut, joita aina vain enemmän putkahtaa esiin ...ei kyllä ´valtamedioissa´..

Voisiko vaikkapa TV:ssä järjestää ilmastoillan, jossa eri osapuolet saisivat rauhassa keskustella ja perustella kantansa oikein ajan kanssa : nyt minulle kerrotaan lähes päivittäin meidän paistuvan tuotapikaa ja jollei tuo vielä säikäytä, hukumme heti paistumisen jälkeen.

 

The Arctic Ocean is warming up, icebergs are growing scarcer and in some places the seals are finding the water too hot, according to a report to the Commerce Department yesterday from Consulate at Bergen Norway

Reports from fishermen, seal hunters and explorers all point to a radical change in climate conditions and hitherto unheard-of temperatures in the Arctic zone.

Exploration expeditions report that scarcely any ice has been met as far north as 81 degrees 29 minutes.

Soundings to a depth of 3,100 meters showed the Gulf Stream still very warm.

Great masses of ice have been replaced by moraines of earth and stones, the report continued, while at many points well known glaciers have entirely disappeared.

Very few seals and no white fish are found in the eastern Arctic, while vast shoals of herring and smelt which have never before ventured so far north, are being encountered in the old seal fishing grounds.

Within a few years it is predicted that due to the ice melt the sea will rise and make most coastal cities uninhabitable.

* * *

* * * * * *

I must apologize.

I neglected to mention that this report was from November 2, 1922, as reported by the AP and published in The Washington Post - 94 years ago.

This must have been caused by the Model T Ford's emissions or possibly
from horse and cattle flatulence?

.

http://docs.lib.noaa.gov/re...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

"1930-luvulla koettu useamman vuoden lämmin jakso näkyi laajalti pohjoisella pallonpuoliskolla, ja sitä vahvempana, mitä pohjoisempana oltiin. Suhteellisesti lämpimintä oli Pohjoisella jäämerellä, Huippuvuorilla ja Grönlannin pohjoisosissa. Lämpimyys näyttäisi suurelta osin johtuneen merivirtojen luonnollisesta heilahtelusta, jonka seurauksena Atlantilta virtasi Barentsin merelle lämmintä vettä."

https://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/suomen-m...

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Onko Tanskalaisten mittauksissa jotain vikaa kun tota linkkiä tutkimalla huomaa että oikeastaan mikään ei ole muuttunut kohta lähes 60 vuoteen.
http://ocean.dmi.dk/arctic/meant80n.uk.php

Tuossa on myös yksi "uutinen" jossa on melkoinen alarmistisuus pääosassa.
http://www.tekniikkatalous.fi/talous_uutiset/liike...

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Tuohon english-osuuteesi näyttäisi kuuluvan myös ilmeisen ilmastopelottelijan lisäämä väärennös.

http://www.realclimate.org/index.php/archives/2014...

Lause "Within a few years it is predicted that due to the ice melt the sea will rise and make most coastal cities uninhabitable." ei sisälly alkuperäiseen artikkeliin, kuten jokainen voi tarkistaa. Väärennöksen levittämisen tarkoitus lienee antaa kuva siitä, että aiemmin olisi tehty väärä ilmastonlämpenemisennuste, vaikka kyse oli vain havaintojen raportoinnista.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Aivan Härkönen. Jo liitukaudella pohjoine napa-alue oli ympärä metsien peitossa ja siellä oli hyvin lämmintä koko pallossa noina aikoina ja se johtu siitä että merivirrat kiersivät päiväntasaajan kautta ja toivat lämpöä pohjoisen alueelle. Liitukaudellahan 144-65 milj v sitten oli pallon keskilämmöt olleet arvion mukaan +15--20 astetta nykyistä ylempi ja meretkin olivat 200 metriä korekammalla kuin nykyiset ja mantereet olivat eri asennoissa kuin nyt ovat ja hiiltä co2 oli hurjasti ilmassa, jotain 2000ppm--4000ppm tai jopa 7000ppm ja nyt on hiiltä co2 vain 404ppm ja toisten mielestä jotain yli 380ppm. Joidenkin mielestä lämmöt eivät ole nousseet 13 tai 17 vuoteen 2000-luvulla. Golf-virta synty siitä kun Panaman kangas nousi merestä ja sillon merivirrat muuttuivat ja Golf-virta sitten syntyy Meksikon lahdella nykysin ja tuo meille sitten merivirtana tänne lämpöä. Toisten mielestä lämmöt ilmassa nousevat jatkuvasti ja nyt on pallon keskilämpö jotain 14.8 ja sen pitäs nousta vuosisadassamme +3.2 astetta ja sillai sitten muka tulee vaikeuksia maailmassa. Todellisuudessa ilmasto ei yksin muutu ihmisen toiminnalla eikä kasvihuonekaasuilla , vaan on muita tekijöitä jotka säätelevät ilmastoa kuten merivirrat, mantereiden paikat ja liikkeet, pallon akseli jakulma, auringon sädemäärä ja aurinkokunnan etäisyys galaksin keskuksesta, mantereet liikuvat jatkuvasti jokunen sentti pallossa kuten Suomikin liikkuu kohti koillista 3 cm vuosi ja siihen kun pannaan aikaa 1 milj v niin sittä voi sitten matkan laskea. Australia liikkuu kohti Kiinaa 7 cm vuodessa ja Amerikka kohti Kiinaa liikku jatkuvasti niin että Amerikka saavuttaa Kiinan joskus 250 milj vuoden kuluttua jos sitten Luoja näitä päiviä yleensä suo

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Täälläkin Kainuussa Kainuun Sanomissa oli 5.8.2017 kertomus ilmastomuutoksesta ja sen kertomuksen mukaan sitten tulee kuolemaan ihmisiä satoja tuhansia lehden kertomuksen mukaan ilmaston muutumisen johdosta

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Jos ajattelee sitä kaikkea mitä tiedetään menneisyydessä tapahtuneen voiko ihminen sitten loppujen lopuksi luonnolle mitään. Tuskinpa, vaikka myönnän sen, että ihmisten toiminta vaikuttaa luontoon ja jonkin verran myös ns. otsonikatoon ja sitä kautta ilmaston lämpenemiseen.

Ehkä kuitenkin on niin, että moni ns. asiantuntijakin liioittelee näihin asioihin liittyviä asioita, vaikka totta kait tuen sitä ajatusta, ettei luontoa pidä tahallaan saastuttaa ja pyrkimys esimerkiksi ns. puhtaaseen teknologiaan ja fossiilittomiin polttoaineisiin on hyvä asia luonnolle ja ihmiskunnalle.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Otsonikato vaikuttaa pääsääntöisesti ultraviolettisäteilyn lisääntymiseen ja se on haitallista kaikille organismeille. Strastosfäärissä oleva otsoni absorboi lähes täysin UV-säteilyn. Nerokkaasti suunniteltu ja toteutettu.

Vaikka yleisesti väitetään, että auringon valo ei absorboidu ilmakehässä, niin se ei ole totta. Noin 70 W/m2 absorboituu ilmakehässä ja otsoni aiheuttaa n. 13 W/m2 absorption. Koska kaiken kaikkiaan maapallo vastaanottaa yhteensä 240 W/m2 aurinkoenergiaa, niin kyllä otsonin absorptio on 4-5 prosentin luokkaa tästä kokonaisuudesta.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Selvästikin meistä ennustetaan tulevan pataruokaa. Ensin paistetaan, sitten keitetään suolalla maustetussa vedessä.

Ilmeisesti nämä tuomiopäivän ennustelijat ovat olleet kovin nälkäisiä ennusteita laatiessaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tässä on se ongelma, että ilmasto on pitkällä ajanjaksolla lämpenemässä oikeasti, koska se liittyy historiasta havaittuun satojen vuosien sykliin.

Kun tuota normaalia lämpenemistä markkinoidaan ihmisen aiheuttamana, se saa aikaan toimenpiteitä, jotka heikentävät ihmiskunnan kykyä sopeutua muuttuviin olosuhteisiin. Ennen kaikkea taloudellisen kestokyvyn heikentämisen kautta.

Historiallisista sykleistä voi päätellä, että noin kaksi sataa vuotta mennään vielä lämpimämpään suuntaan ja sitten alkaa taas pudotus alaspäin. Tietysti matkalla tulee myös viileämpiä vuosikymmeniä ja vuosia. Ne voivat johtua sattumasta, tai auringonpilkkumaksimien vaikutuksesta j.n.e.

Kuvaavaa alarmistien ajatusmaailmalle ihmisen kyvystä vaikuttaa ilmastoon on Pariisin sopimuksen kädenvääntö siitä valitaanko 1,7 asteen lämpeneminen vai kahden asteen lämpeneminen. Ikään kuin hellä siellä olisi säätönuppi käsissään kymmenesasteen tarkkuudella.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Ikään kuin he pystyisivät vaikuttamaan maapallon ilmaston lämpötilaan edes asteen kymmenesosan verran. Tällaisella on nimikin: grandiositeetti, epärealistinen kuvitelma omista ylivertaisista kyvyistä. Tämä liittyy useimmiten narsismiin. Mikä yhteys ei yllätä minua lainkaan.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

No ilmasto on toisten mielestä lämpenemässä ja sitten on muutamia professoreja, kuten Muller, Judith Curry, Jones, Chris Turney, jotka sanovat että ilmasto ei ole lämmennyt 13 tai 17 vuoteen 2000-luvulla. Adrian Raftery taas sanoo ilman vain lämpenevän ja vuosisadassamme keskilämpö nousee +3.2 astetta jne.

Nyt pitää muistaa, että mannerlaatat jatkuvasti liikkuvat ja ne muokkaavat merivirtoja ja jos merivirrat pystyvät tuomaan päiväntasaajalta lämmintä vettä, niin ne sitten sulattavat pohjoisen osaa.Panaman kangas nousi 4 milj v sitten ja se sai aikaan Golf-virrankin jne.

Auringon säteily tuottaa maahan sillai, että kokonaissäteily on 172500 TW ja siitä palaa takaisin 30% ja ilmakehään jää vain 41400 TW ja loput muihin osiin,vesistöt,maaperä,ihmiset, biosfääri jne. Ja pitää muistaa että akselin kulma ja huojunta kulkevat sykleissä ja maankiertoratakin kulkee sykleissä jne.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Juha Kuikalla on oikea suunta, ilmastohistoria osoittaa, että ilmasto kun lämpenee, se lämpenee oman aikansa ja sitten se alkaa jäähtymään, näin on ilmastohistorian kokemus. 24 000 vuotta sitten merenpinta oli jotain 130 m alempana ja sitten meni tuo 24 000 vuotta kun merenpinta nousi nykyiselle tasolla ja merenpinta oli liitukaudella 144--65 milj v sitten hurjasti ylempänä nykyistä, peräti 200 m ylempänä arvion mukaan, tutkijoiden arvion mukaan kuten Juha Lunkka kertoo kirjassa Maapallon Ilmastohistoria jne.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Kyllä tässä nyt helposti sekoitetaan puurot ja vellit keskenään. Historiasta saatua dataa on lähes mahdoton verifioida tämän päivän teknologiaan miljoonien vuosien periodeilla.

Nyt olisi keskityttävä tämän päivän teknologiaan ja niistä saatuihin havaintoihin.

Korrelaatiot ja niistä tehdyt mallit ja ennusteet ovat monta dekadia luotettavampia monessa suhteessa, kuin koskaan ihmisen historiassa. Mallinnus on periaatteessa yksinkertainen, joka perustuu ISA-standardin päivittämiseen ja supertietokone-ajoihin.

Päästöjen ja kasvihuonekaasujen pitoisuudet ja kuinka ne korreloivat lämpötila-muutoksiin, voidaan ajaa sää-kaapeissa laboratorio-olosuhteissa.

Ilmastonmuutoksen problematiikka on lyhykäisesti se, että lämpeneekö vai kylmeneekö ilmasto dramaattisesti ja kuinka voimme siihen vaikuttaa ja viime kädessä, miten kykenemme siihen sopeutumaan.

UV-säteily on todellakin myös merkittävä tekijä, ei pelkästään IR-säteily.

Toimituksen poiminnat