seppo viljakainen Kaikki jalo on vaikeaa

"Tuulivoima pudottaa sähkölaskustasi 70 %...

..vuoteen 2020 mennessä."  Tämän ilosanoman kuulimme radio-uutisista tänä aamuna.

Heille , jotka tietävät , on turha selittää ja koska ´tuulenkansa´ ei lue tästä pidemmälle , panen lopputuleman heti tähän alkuun ; täyttä ja totaalista puppua.

Tuulen/auringon mahtimaiden Saksan ja Tanskan kuluttajat maksavat kaksinkertaista hintaa sähköstään (n. 30 snt/kWh ) verrattuna suomalaisiin ; miksi heillä ei ole tapahtunut tätä " 70 %;n" hinnan romahdusta?

Me saimme uuden JSN:n puheenjohtajan , joka haastattelussaan peräsi " oikeaa , tarkistettua ja faktoihin perustuvaa journalismia" ; kun kuunteli tuota Yle:n täysin metsään mennyttä uutisointia , ei yhtään ihmettele , jos jotkut harhautuvat niille ´valeuutissivustoille´...

Kuulen korvissani  jo huomisen  ´headlinen` YLE:n toimittajan suusta : " Sensaatio, sensaatio, aurinko kiertää maan ympäri. Aalto-yliopiston tutkijan mukaan tuhannet tarkaan haastatellut kansalaiset ovat huomanneet auringon nousevan aina idästä ja laskevan länteen ( jänkhän-jätkiltä ei mitään kysytty ) . Haastateltavien mukaan näyttää aivan selvästi siltä, että aurinko kiertää maan ympäri."

 

http://hannuaro1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/205877-professori-antoi-ylen-u...

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Kun minä maksan oman sähkölaskuni, niin minua ei kiinnosta se, kuinka paljon saksalainen tai tanskalainen kuluttaja sitä maksaa. Ja voihan olla niinkin, että ilman tuulivoimaa he joutuisivat maksamaan vaikka tuplat tuohon esimerkkihintaasi verrattuna.

Eikä minua kiinnosta suomalaisten perinteisten energiajättien menetetyt voitot pätkääkään. Sähkö on meillä halpaa ja se riittää minulle ja varmaan suomalainen teollisuuskin on sitä kautta ammentanut huomattavia hyötyjä...Toivottavasti tämä edistys jatkuu.....ja hyödyttää meitä kaikkia eteenkin päin.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

No laitapa kopiota sähkölaskustasi näkyviin. Minulla on vähän sellainen kutina, ettei sähkösi hinta ole pienentynyt, mutta verot ovat puolestaan kasvaneet.
Itse uskoisin huomaavani 70% hinnanalennuksen, mikäli sellainen olisi kohdalle osunut.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Sähkö maksaisi paljon enemmän ilman tuuli- ja aurinkoenergian esiinmarssia. Ja kehitys kulkee yhä kevyempiä ja halvempia ratkaisuja kohden energiamarkkinoilla. Eihän muuten suuret energiajättiläiset valittaisi nykyisestä järjestelmästä...yksinkertaisesti niiden ei enää kannata rakentaa vanhanaikaista ja raskasta energiatuotantoa, kun energian hinta on tippunut, kiitos kilpailun, alas.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #4

Kyllä se on aina kysyntä ja tarjonta tilanne markkinoilla, mikä määrää tuotteen hinnan. Hinnanmuodostukseen voidaan myös vaikuttaa keinotekoisesti, monopolitilannetta, kartellia tms. hyväksikäyttäen.

Tuulivoimatuet vaikuttavat sähkönhintaa korottavasti kuluttajalla, mutta tukkuhintaa alentavasti tuulisähköpiikeillään.

Ei näitä tosiasioita kannata kiistää.

Tuulivoimalla on parasiittinen vaikutus sähkömarkkinoihin, johtuen tuotannon suuresta vaihtelusta tuuliolosuhteiden mukaan, se tuhoaa itse oman kannattavuutensa ja samalla muidenkin. Joku voisi kutsua tuulivoimaa markkinoiden tervehdyttäjäksi tai sitten häiriköksi. Tukien sysäämisellä elinkeinoelämän ohjaamiseksi harvoin saadaan mitään hyvää aikaiseksi.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi Vastaus kommenttiin #4

Energian hinta on tippunut alas sen vuoksi, kun tuulivoimaa tuetaan ja tuulivoiman tuottaja voi myydä tuotantonsa vaikka ilmaiseksi, kun tappiollista myyntiä tukipolitiikalla kompensoidaan.

Sorry, Seppo Leskinen, mutta ei kannata heittää kuperkeikkoja eikä korkata samppanjapulloja. Pikemminkin sinun tulisi olla hyvin huolissaan.

Kun tuulivoimalta tuet otetaan pois, niin ei kannata rakentaa yhtään myllyäkään. Miten me sitten talomme lämmitämme, jos meillä ei ole tarpeeksi muuta energiantuotantoa?

Jos ratkaisuja tehdään vihreiden ja uusiutuvien (ja tuulivoimalle maansa vuokranneiden) ehdoilla, edessä voi olla vielä ankarat ajat.

Englanti lopetti tuulimyllyjen tukemisen ja rakentaa ydinvoimaa.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen Vastaus kommenttiin #11

Sähkön hinta on myös tippunut siksi, että kysyntä on laman vuoksi edelleen alamaissa. Ei ole auttanut tuotantokapasiteetin(hiililauhde) pienetäminenkään.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Seppo ; olen tämän julkisesti monesti kirjoittanut:

Minulla on ollut pörssisähkösopimukset kolmessa eri paikassa jo vuosia ; olen voittanut tuhansia euroja kiitos tanskalaisten veronmaksajien.

Jos palaamme tuohon Aalto-yliopiston ns. tutkimukseen ;

He pitkän ja perusteellisen tutkimuksen pohjalta tulivat siihen tulokseen, jonka jokainen sähköalan ammattilainen on voinut todeta vilkaistessaan Fingrid:n sivustoja, että tuplaamalla siirtokapasiteetin Ruotsista, sähkön pörssihinta laskisi Suomessa ja tämän lystin maksaisivat tanskalaiset ja ruotsalaiset veronmaksajat :

http://www.hs.fi/mielipide/a1388748339086

Juha Vesamäki

Onko siirtokapasiteetin tuplaamisella Ruotsista mitään hyötyä tulevaisuudessa. Jos ruotsalaiset tulevat ajamaan ydinvoimalansa alas, niin tuskinpa sieltäkään kovin paljoa sähköä tullaan saamaan.

Tapani Lahnakoski Vastaus kommenttiin #5

Hinta ainakin nousee tähtitieteelliseksi, kun tyyntä, pimeätä ja pakkasta.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Tuulivoiman sähkön hintaa alentava vaikutus kuulostaa aika falskilta tutkimustiedolta. Tällöin ei ainakaan ole otettu huomioon, millä summalla yhteiskunta joutuu tuulisähkön tuotantoa tukemaan. Ilman massiivisia tukitoimia tuulisähköä tuotettaisiin Suomessa vain kokeilumielessä.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Yle oikoo jo aamuista tulkintaansa ( .."tuulivoima laskee sähkön hintaa hurjasti lähivuosina) , joka on siis osoittautunut täydeksi virhetulkinnaksi:

http://yle.fi/uutiset/energiateollisuus_energian_t...

Ongelma on se, että tätä ´oikaisua´ ei varmaankaan lueta miljoonalle kuulijalle aamu-uutisissa vaan tämä alkuperäinen huuhaa-tulkinta jää taas elämään omaa elämäänsä ja me joten kuten asioista perillä olevat joudumme oikomaan näitä harhautettuja yksitellen....

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Jukka Leskelä ei allekirjoita Aalto Professorien tutkimusten tuulivoimalobbausta.
"Olisi todellinen irvikuva kehittää sähköjärjestelmä, jonka jokaista osaa yhteiskunta tukee, jotta sähkö olisi asiakkaiden saatavilla."
http://www.energiauutiset.fi/etusivu/tuulen-viemaa...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Leskelältä onkin voinut odottaa ja kuulla järkeviä lausuntoja.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Tämä uutinen jäi minulta lähes ohitse:

http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/fuusioreak...

Kohta sitten saadaan tietää, että paljonko energiaa se tuottaa kokonaisuudessaan? Parasta siinä on, ettei se romahtaessaan räjähdä tai tuota lainkaan saasteita.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Leskinen on kyllä sellainen vastarannan kiiski ja uskoo täysin vihreään aatteeseen mutta ei ole koskaan perustellut sanomisiaan, vaikka muut ovat pyytäneet kiltisti kunnon perusteita.

Seppo Viljakainenhan uhkaili maksaa hyvät rahat perustelijalle vuosi sitten, ellen väärin muista? Mutta eipä ole tullut mitään kunnon perusteluita virheiltä.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Juu, perusteluja sopii pyytää, mutta ei niitä tule kun ei niitä ole tähän mennessä tullut yhtäkään.

Jorma Lehmonen

Niimpä niin tuulisähkön hintahan ei näy sähkölaskussa vaan maksamissamme veroissa. Sen minkä sähkölaskussasi voitat maksat kaksinkertaisesti veroina. Tyypillistä disinformaatioita.

Juha Vesamäki

Huomenna meillä on juhlapäivä, menee satamiljoonaa tuulitukea rikki !

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

"Tuulivoimatuet johtavat katastrofaaliseen sähkömarkkinoiden kehitykseen. Mikään investointi ei kannata ja kohta joudumme tukemaan kaikkea tuotantoa."
http://pitkaranta.blogspot.fi/2015/11/tuulen-viema...

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Petri Sarvamaa: "Suomen ennätyshalpa sähkö on päivän huonoin uutinen."

http://blogit.iltalehti.fi/petri-sarvamaa/2015/11/...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset