seppo viljakainen Kaikki jalo on vaikeaa

Tuli myllärille kiire

Juuri päättyneessä TV:n A-talk-ohjelmassa olivat keskustan, kokoomuksen, demareiden ja persujen edustajat yhdestä asiasta herttasen yksimielisiä : tuulitariffi eli järjetön tukemme verovaroista tuuliparoneille lopetetaan.

"Mitä, kuka , häh.." siis keskustakin ; uskotaan kun julkisesti edustajatar niin sanoi.

Neuvo tuuliparoneille ; kiireesti tuplatkaa kunta-päättäjien ja maanomistajien voitelurahat , jotta mahdollisimman monta ympäristöhäirikköä , energiaturhaketta saatte vielä pystyyn nauttimaan ruhtinaalista Pekkaris-anetta 12 vuodeksi ennen kuin uusi hallitus vannoo valansa.

 

Edit : katso kohta 50:30

http://areena.yle.fi/tv/2449677/#/play

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Toivon sydämestäni, että järki on tuolta osin saapunut Keskustaankin. Toivottavasti se ilmenee myös niin, että Pekkariselle ei ministerin paikkaa edes mietitä.

Sekä tuulivoiman syöttötariffin että Fortumin ydinvoimalan periaateluvan epäämisen voi kyllä pistä aika puhtaasti Pekkarisen piikkiin.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

"Mauri on työnsä tehnyt, Mauri saa mennä".

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Ikävä kyllä, muista yhteyksistä johtuen uskon jopa Eija-Riitta Korholan kuvaukseen, kuinka neuvottelut aikanaan sujuivat, kun vastassa oli 'kova jätkä'.

Tapani Lahnakoski

Zysse kuitenkin väitti tarkkaan katsoneensa, kuinka paljon myllytuista laillisesti voidaan leikata ja sai tulokseksi vain 30 M€. Ei tarkkaan selvinnyt, että mitä ajanjaksoa se koskisi, mutta pieneltä kuulostaa.

Minkähänlaisen sopimuksen pekkaroija on oikein onnistunut värkkäämään, jos tämä pitää paikkansa. Nykyinen myllymäärä on korkeintaan kymmenesosa suunnitelmista.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Olen siinä käsityksessä, että nykyinen tariffi kattaa 2500 MW tuulitehoon asti.

Jos kaikki teho rakennettaisiin, tulisi se meille maksamaan n. 2,5 miljardia euroa , tukeahan maksetaan 12 vuotta.

Tietääkseni myllyjä on pystyssä 700 MW:n edestä.

Jos paronit panevat voitelurahan kunnolla haisemaan ja saavat vaikkapa vielä 300 MW pystyyn ennen kuin uusi hallitus tämän vuotavan haavan tukkii , olisi kokonaisteho 1000 MW eli 40% alkuperäisestä.

Silloin kokonaistuho olisi siis 40% x 2,5 miljardia = 1 miljardi.

Eli meidän veronmaksajien rahoja säästyisi 2,5 - 1 = 1,5 miljardia euroa

Tapani Lahnakoski

Toivokaamme, että Zysse on väärässä, vaikka sanoi asian tarkkaan tutkineensa.

Aloitetut hankkeet kuitenkin ovat vaikeasti pysäytettävissä tai siis tuet lopetettavissa.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen Vastaus kommenttiin #5

Sain sen käsityksen edustajien yhteisestä hokemasta "olemme oikeusvaltio", että kaikki ennen muutosta pystyyn saatetut myllyt pääsevät tuon tuen piiriin, mutta eivät muutoksen jälkeen.

Tapani Lahnakoski Vastaus kommenttiin #6

Tuossa on vaan edessä se rajankäynti, että missä vaiheessa mylly katsotaan olevan tukikelpoinen, pitääkö jo pyöriä, vai riittääkö, että jalusta on valettu?

Jos jälkimmäinen riittää, niin tulee melkoinen betoniralli teillemme. Ensin tehdään liuta jalustoja valmiiksi odottamaan torneja niiden päälle.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Siksipä asia pitäisikin käsitellä nopeasti uuden tiedon valossa ja tehdä käytettävissä olevat lailliset toimenpiteet toiminnan saamiseksi taloudellisesti järkeviin puitteisiin.

Se, että on toimintaan on noin runsas kiinnostus, kertoo suoraan, että jotkut toiminnan ehdot ovat liian hyvät ja tarjoavat varman voiton. Aikanaan Pohjanmaalle syntyi minkkitarhoja vieri viereen mutta se sentään johtui siitä, että markkinat maksoivat nahasta hyvän hinnan.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Sinänsä syöttötariffin lopettaminen ei tuo valtion kassaan lisää tuohta, eikä sähkönhinta meille kuluttajille halpene. Jostakin luin, että ydinvoimaa tuetaan veronmaksajien varoilla enemmän kuin tuulta, mutta siitähän ei julkisesti puhuta. Pyhäjoenkin ydinlaitos rakennetaan hyvin pitkälle veronmaksajien rahoilla kaupunkien ja kuntien energialaitosten kautta kierrättäen ja suoriakin tukia jakaen. Ja se Olkiluoto, jota on rakennettu jo 20 vuotta eikä valmista näy, on tullut ja tulee maksamaan sähkön kuluttajille (veronmaksajille) sähkön hinnassa hunajaa. Nyt jo on asiantuntijoiden käsitys, että Olkiluodon viivästymisen takia sähköstä peritään ylihintaa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tietysti maksetaan, koska varsinkin talvikuukausina sähköä on pakko tuoda parinkin ydinvoimalan verran. Eivätkä kai ruotsalaiset ja norjalaiset siinä tilanteessa hintaa laske? Eivät edes venäläisetkään.

Tanskahan maksaa, kun tuulivoimaa tulee liikaa, siitä, että muut suostuvat ottamaan sen vastaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Jostakin luin, että ydinvoimaa tuetaan veronmaksajien varoilla enemmän kuin tuulta, mutta siitähän ei julkisesti puhuta."

Älä usko kaikkea lukemaasi, tuo on nimittäin puppupuhetta jota tuulimyllyintoilijat levittää. Ydinvoima ei saa mitään tukea.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Jos tuohon, että ei saa mitään tukea, uskot, niin uskot varmaan vielä joupukkiinkin.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Ainoa tuulimylly joka tuottaa sijaitsee Turussa, Samppalinnan kesäteatterissa, vanhaa kaunista myllyä kun katselee niin se tuottaa hyvää mieltä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kärsämäellä Nesteen pihalla on myös tuottava tuulimylly, se pyörii verkkovirralla kahden euron kolikolla kaksiminuuttia.
Seppo Leskinenkin voisi käydä vaikka puolikin tuntia pyörittämässä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset